Van loodzwaar naar vederlicht
Door: Cécile en Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico en Cécile
27 Mei 2017 | Spanje, Nájera
De rest van de dag lopen we wel samen met Tine, nadat we in Navarette elkaar weer tegengekomen zijn, en nu vliegen we met zijn drietjes helemaal over de paden. Het lijkt of we elkaar na gisteren al jaren kennen en praten de hele tocht vol. Ze is geen fysiotherapeute, zoals we, enkele dagen geleden in Uterga, dachten omdat ze daar aan het masseren was, maar ze doceert communicatie op de universiteit van Kopenhagen. Vorig jaar heeft ze een week alleen gelopen zonder haar man en kinderen en dat is zo goed bevallen dat ze het dit jaar weer doet. "De Camino is uiterst geschikt om over dingen na te denken en plannen te maken", zegt ze, en zo ervaren wij dat natuurlijk ook steeds.
In Najèra aangekomen gaan we op zoek naar een slaapplaats en dat zal moeilijk worden deze keer omdat het voor de meeste pelgrims, wat afstand betreft, dit plaatsje het beste uitkomt, dus druk. We staan een uur te wachten voor een alberque als uiteindelijk een slimme vogel gaat tellen hoeveel bedden bezet zijn en tot de conclusie komt dat het vol is. Minstens 15 wachtenden waaronder wij kunnen op zoek naar een ander onderkomen. Het wordt een survival of the fittest en dat is minder leuk.
Tine en wij gaan samen op zoek en in een hotel horen we, na lang rekenen door de receptioniste en haar moeder, dat er geen plaats is op een hotelkamer maar dat we terecht kunnen in een soort appartement, helemaal voor ons drie alleen. Hij is meer dan perfect en we zijn erg blij. Hoe is het mogelijk?
Najèra, gelegen aan de rivier de Najerillo, was vroeger hét centrum van de streek Navarro en hier hadden de koningen hun residentie. Via de kerk van het oude monastrie komen we bij de grot waar de mausoleums staan van de koningen en hun familieleden, zelfs nog uit de 11de eeuw. Een mooi en indrukwekkend museum. Na de bezichtiging hiervan gaan we terug naar de plaza en halen Alexandra, Tine en Nicolai op, om eerst boodschappen te doen voor morgen en daarna te gaan eten aan de kade bij de rivier. Het is er erg gezellig en zoals we inmiddels gewend zijn van de spanjaarden, is iedereen van jong tot oud buiten, maar het is ook zaterdagavond. Het lijkt feest te zijn op het de grasstrook voor de kade, met barbecue, muziek en wijn. Het wordt een latertje. Als we zelf terug zijn in ons appartement aan de overkant van de rivier horen we het geroezemoes op de achtergrond. Lekker om bij in slaap te vallen.
29 Mei 2017 - 17:15
Helma:
Zo blijkt maar weer, smorgens eerst ontbijten. Volgens mij is dat ook iets wat " wij" tegen onze kinderen zeggen. Wat kunnen jullie trots op je zelf zijn, superknap. Op naar de laatste kilometers -
30 Mei 2017 - 20:44
Mieke Koltermann:
Lieve kanjers, wat mooi, de natuur, de belevenissen, de ontmoetingen. Om stil van te worden. Nog heel veel mooie ontmoetingen en een voorspoedige reis verder.
Mieke